Vapenbild Dansgillet
Mellonath Dineth
Vapenbild

Danserna

D anserna är huvudsakligen från medeltid och renässans. Ett par av dem är nykonstruktioner, men de flesta följer historiska källor. Här är ett litet urval av de vanligaste och mest populära danserna. Det varierar förstås från tid till annan; när vi tröttnat på en dans lär vi oss en ny.

Ett flertal av danserna har jättekluriga namn, och har därför fått smeknamn. Exempelvis ser deltagarna frågande ut när gillesmästaren ropar ut tungvrickaren "schiarazula marazula!" och brukar fråga "vilken är det", och får då till svar "knäppdansen". "Jaha!"

Vissa danser tröttnar vi aldrig på, och de är alltid populära på banketter och andra fester. En sådan bankettdans är lätt, har inga svåra steg och kräver inte ett bestämt antal deltagare. De är här markerade med en röd tass: bankettdans Det finns beskrivning till några av danserna; klicka på länken.

Lätt dans
Beskrivning av alla danser
Branler:
Country dances:
Pavaner:
"Man hade nyss slutat en af dessa afmätta grandiösa spanska danser, som den tiden voro i bruk, och där de tungfotade nordboarne förgäfves sökte att mäta sig med de tyske och fransyske ädlingarne."
-- Om Gustav II Adolfs bankett i Frankfurt 1631, från Zacharias Topelius 'Fältskärns Berättelser' (1889) cykel 1, kap. 5
Allemander:
Bassa dance:
Övrigt:

Vi har många fler danser på lager, och hinner sällan gå igenom hela repertoaren under en termin. Omväxling förnöjer!

Källor

Många danser har traderats, alltså lärts ut från generation till generation i vårt sällskap. Men de följer i huvudsak historiska källor. Några av de viktigaste är

Det har även på senare år kommit en stor mängd dansbeskrivningar på webben, inklusive filmsnuttar, vilket gjort det mycket lättare för den intresserade att studera ämnet.


Fungerar bäst med din webbläsare. Senast ändrad 22 aug 2018.