Vapenbild Dansgillet
Mellonath Dineth
Vapenbild

Mellonath Dineth?

F orodrims gillen har midgårda namn. Språket är sindarin, gråalviska. Mellon betyder 'vän' och -ath är ett kollektivt plural; alltså 'vänner', 'vänkrets'. I Tolkiens mytologi finns ett antal valar, gudomliga väsen, makter. En av dess är den dansande valien Nessa, som på gråalviska kallas Dineth. Så dansgillets namn kan alltså uttydas 'Nessas vänner'. I gillets barndom, innan språkkunskaperna var så stora, användes namnet Terpsichore, som är dansens musa enligt den forngrekiska mytologin. Nu har vi ett helt igenom midgårda namn.

Vapenbilden

gammalt medlemsmärke

"I rött ett vänsterfotsavtryck i guld och ett störtat vänsterfotsavtryck i silver"

Alla gillen i Forodrim har en heraldisk vapenbild. Beskrivningen ovan är en s.k. blasonering, en koncis beskrivning av vapenbilden som otvetydigt kan översättas till en bild. Vårt gillesvapen symboliserar fotarbetet och att det går alldeles utmärkt att vara född med två vänsterfötter; vi reder ut den saken!

Utmärkelser

Tusenfotingen

Gillets utmärkelse för flitigt deltagande är Tusenfotingen. Tecknet är ett otal små vänsterfötter i guld och silver på röd botten, och bäraren kallas Tusenfoting av Mellonath Dineth.

Tusenfotingen instiftades i år 21 (1992). Ett uppehåll gjordes under åren 27-32 och 44-51. Den delas ut till den eller de medlemmar som deltagit flitigast under terminen, se hela listan. Utmärkelsen kan även i undantagsfall delas ut för exceptionella insatser.


Fungerar bäst med din webbläsare. Senast ändrad 21 jan 2024.